Skip til primært indhold

Syddansk Diabetesdag trak 350 deltagere til Kolding

For femte år i træk satte SDCO fokus på diabetes-behandling, kost og træning, da der var inviteret til Syddansk Diabetesdag på Hotel Comwell i Kolding. Deltagerne kunne bl.a. møde en fremtidsforsker og en ernæringsekspert samt deltage i en række sessioner.

- Jeg er kommet i dag, fordi jeg ser sygeplejerske og har jeg en datter med type 1-diabetes.

Anne Kjær Nielsen var blandt 350 deltagere på Comwell Hotel i Kolding, da Syddansk Diabetesdag løb af stablen for femte gang onsdag den 25. oktober 2023.

Sygeplejersken fra Brørup repræsenterede dermed både de mange sundhedsprofessionelle og brugere, som også havde fundet vej til den årlige temadag for diabetes, som Steno Diabetes Center Odense (SDCO) står bag.

- I år har vi særligt fokus på, hvordan vi kan arbejde sammen om det bedste liv med diabetes i en fremtid, som byder på nye udfordringer. Sundhedsvæsenet har et stadigt større behov for at prioritere, men det har også en masse nye muligheder, når det kommer til teknologi, medicin og behandlingsformer. Det kommer til at kræve af os, at vi både hver især er dygtige på vores eget felt, men også har blik for og er nysgerrige på, hvordan vi kan samarbejde på tværs af sektorer og faggrupper – og at vi hele tiden sætter mennesket med diabetes i centrum, sagde centerdirektør Jan Erik Henriksen, da han bød velkommen fra morgenstunden.

Dagen bød på en lang række sessioner med fokus på mange af de elementer, som netop har betydning for at opnå det bedste liv med diabetes - og behandlingen af den kroniske sygdom.

Diabetes og fremtiden

Indledningsvis fik de mange fremmødte et skud energi af fremtidsforsker Marianne Levinsen, som bl.a. konstaterede:

- Vi vil egentlig gerne passe os selv, men der er brug for sådan nogen som jer til at sætte tingene i perspektiv, når man bliver ramt af sygdom. De fleste af os regner med at blive rigtig gamle på et tidspunkt, hvis man altså ikke lige dør inden, sagde hun.

De mange gæster kunne i løbet af dagen blive klogere på alt fra træning til trivsel blandt unge med diabetes. De kunne også overvære en såkaldt MDT-konference, hvor et fælles specialistnetværk gennemgår en patient, der har både diabetes og andre samtidige sygdomme.

MDT-projektet er et af de mange initiativer, der er sat i gang under SDCO. I dagens anledning var der "indkaldt" en fiktiv multisyg patient ved navn Steen. De seks læger i specialistnetværket gennemgik Steens mange helbredsproblemer, mens seancen blev livestreamet til et andet lokale, hvor en gruppe af primært sundhedsprofessionelle fulgte med.

Den gode start med diabetes

I Region Syddanmark lever flere end 70.000 borgere med diabetes, heraf langt størstedelen med type 2-diabetes. Den gruppe er stødt stigende i hele landet. Alene i Region Syddanmark kom der i 2022 hele 7000 nydiagnosticerede til. Derfor står SDCO i samarbejde med almen praksis og kommunerne bag et opstartsprogram for personer, som får konstateret diabetes.

Det kunne man også høre mere om på Syddansk Diabetesdag.

- Det afgørende for, at de får en god start, er, at de har hyppige kontakter, henvises til relevante tilbud og oplever en tidlig indsats. Hvis de føler sig overladt til sig selv, så får de en dårlig start på livet med diabetes, lød det fra projektleder Gitte Stentebjerg.

Efter en lang dag med mange indlæg og informationer fik deltagerne afslutningsvis et oplæg fra ernærings- og sundhedsekspert Morten Elsøe. Han talte bl.a. om, hvorfor sund kost og dårlige vaner kan være svært at forene.

- Hvor mange herinde har en dårlig vane? Hvor mange af jer har mere end én dårlig vane, spurgte han og fik som svar et hav af hænder.

- Og når man ikke ændrer på dem, så er det fordi, man ikke bare lige gør det. Det kræver rigtig meget, selv om vi nogle gange føler, at vi er både uduelige og dårlige mennesker, fordi vi ikke bare lige dropper de dårlige vaner, lød det fra Elsøe.

Syddansk Diabetesdag er arrangeret af brugerinvolveringskonsulent Mette Vestergaard Nissen og konsulent Marie Højsager Varinsky.

- Vi er i SDCO virkelig glade for og stolte over, at vi er lykkedes med at skabe et årligt ”familietræf” på diabetesområdet, som rigtig mange har lyst til at deltage i år efter år, lyder det fra en tilfreds Marie Højsager Varinsky.

APPFWU01V